Vlad Filat “Unionistul”

La 16 mai 2012 s-au împlinit  200 de ani de la încheierea Tratatului de Pace de la Bucureşti, semnat între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806 – 1812, în urma cărui fapt Imperiul Ţarist a ocupat teritoriul Moldovei dintre Prut şi Nistru, pe care-l vor numi ulterior,  în 1813, ”Bessarabia ”.

În  articolele 4 şi 5 ale Tratatului, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu  care nu ia aparținut de drept niciodată  45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăţi, 17 oraşe şi 695 de sate (conform  recensământului ordonat de autorităţile ţariste în 1817). Au trecut în componenţa Imperiului Rus ţinuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpuşna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ţinutului Iaşilor şi Bugeacul.

Vechiul principat al Moldovei a fost destrămat, după ce pierduse Bucovina în 1774. Cedarea de către Imperiul Otoman a părţii de răsărit a Moldovei s-a făcut cu încălcarea tratatelor în vigoare şi a dreptului internaţional (valabil în epocă), deoarece Moldova nu era o provinice turcă.

Actul din 1812 a fost începutul unui calvar cu consecinţe grave, resimţite peste câteva sute de ani asupra populaţiei dintre Prut şi Nistru.

Aceasta a fost o mică introducere în istoria Moldovei de Est numită azi Basarabia. La 16 mai 2012, datorită invitației inițiate de către platforma civică Acțiunea 2012 am participat la conferința   “200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor” . La conferința a fost prezent și Ambasadorul RM în țara mama Iurie Reniță, printre primele probleme abordate de către mine ca participant la acea conferință a fost și monumentele sovietice(monumental lui Lenin, tancuri, arme) care până în prezent terorizează Republica Moldova.

Cel mai tare m-a deranjat faptul că la vama Girgiulești este instalat un postament cu o armă îndreptată spre  România, orice om normal la cap ar fi considerat acest postament ca un semn de agresiune, România ca o țară blândă a trecut cu vederea acest monument.

În cadrul conferinței i-am amintit ambasadorului ca ar fi corect ca ambasador al Republicii Moldova în Romania să intervină pentru a fi scoase aceste monumente ilegale care amintesc de ocuparea Basarabiei. Ambasadorul a reacționat foarte dur de parcă ar fi vizată persoana lui directă în această chestiune foarte complicată, dar mi-a promis că va lua atitudine.

Peste două luni Prim-ministrul RM Vlad Filat  a declarat că e timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini, de chestia asta eu am vorbit două luni în urmă, deci, domnule prim-ministru spusele domniei voastre sunt un plagiat, nu vă mai faceți campanile electoral pe spatele românilor din Moldova de Est, este timpul să treceți la fapte. Așteptăm condamnarea comunismului!

Fapta nu vorbă!!!

Anunțuri

2 gânduri despre “Vlad Filat “Unionistul”

  1. Demult trebuia condamnat comunizmul, inca 20 ani in urma ! Si monumentul de la Moldexpo a lui Lenin trebuia lichidat atunci cand un grup de voluntari si-au luat angajamentul de al da jos, nu inteleg dece au interzis atunci ! Bine, asteptam….. condamnarea comunizmului…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s