Trebuie să recunoaștem, comuniștii au pierdut. Protestele, congresele civice și CACAD-ul lui Roșca, scriitorul de cărți au fost ultimele zile trăite de ei. Încet dar sigur comuniștii își dau duhul, poate pentru totdeauna. Acest partid care a stat la cârmă țării 8 ani de zile, ani în care Moldova de Est a fost într-o staționare politică și economică,  pleacă  de pe arena politică lucru confirmat și de creierul partidului Mark Tkaciuc. Deputatul comunist a declarat într-o conferință de presă că PCRM este dispus să coopereze cu unele formaţiuni de pe stânga eşichierului. „Partidul Comuniştilor a fost întotdeauna deschis spre colaborare cu formaţiunile de stânga, dar numai care stau ferm pe poziţiile independenţei şi statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Mark Tkaciuk. Mai departe Tkaciuc vorbește că PCRM este dispus să identifice un compromis larg cu partidele politice care vor să discute soluţii pentru problemele ţării. Ba chiar este sigur că mai devreme sau mai târziu vor apărea parteneri politici capabili să participe la dialog şi să facă parte dintr-o coaliţie cu ei. Toate partidele știu că o eventuală coaliție cu comuniștii ar însemna o sentința semnată de propria lor mână.

La momentul actual PCRM a devenit o boală molipsitoare, chiar dacă dorește să formeze o coaliție cu cineva, nu se riscă nimeni. Comuniștii conștientizează că unica salvare a lor este să revină la guvernare, lucru imposibil. Chiar dacă PCRM are o credibilitate mare în rândul populației ei nu au șanse de salvare. Până la alegerile din 2014 credibilitatea lor va scădea dramatic datorită faptului că nu au acces la mașina de propagandă. Micile ecrane îi arată zilnic pe Ghimpu, Lupu, Timofti, Plohatniuc, Filat etc., ceea ce este în dezavantajul comuniștilor. Astăzi Dumitru Diacov a dat de înțeles că PL a pus mai multe condiții alianței pentru votarea legii antidiscriminare. Nu se știe care sunt condițiile, dar ar fi păcat dacă prin aceste condiții nu ar fi și un proiect de lege privind condamnarea comunismului și interzicerea simbolurilor lor. Dacă Ghimpu a condiționat interzicerea comuniștilor atunci sfârșitul lor a fost semnat.

Chiar dacă comuniștii vor dispărea ca un vis negru,  pericolul euroasiatic rămâne. Odată cu dispariția partidului de pe arena politică nu înseamnă că vor dispărea și principalii lor actori. Se vor transforma peste noapte în democrați, sociali-liberali etc., atunci poate vor fi mai periculoși decât acuma. Modul de orientare a unor partide spre Rusia la moment este un adevărat pericol. Faptul că PD promovează tot mai des ideea integrării în Euroasia trebuie să ne dea de bănuit. Nu sunt NostraMocanu să prezic viitorul Republicii Moldova, dar este cert un lucru în PD va fi o ruptură. Plohatniuc nu se va mulțumi cu funcția de copreședinte de partid iar Lupu nu este dispus să-i ofere funcția de președinte, lucru confirmat chiar de el. Dacă cei din urmă nu se vor înțelege există șanse să apară un nou curent politic cu orientare strict spre Euroasia. Voronin ar putea pleca la pensie iar restul împreună cu Lupu să formeze acest curent de care vorbesc. Moscova are nevoie de acest curent politic și va face tot posibilul ca el să existe!

Anunțuri