ANALIZA STRATFOR: Interesele Rusiei in Republica Moldova sunt mai mari decat capacitatea Romaniei de a le contracara

Să fie oare această analiză făcută la comanda cuiva interesat de menţinerea Basarabiei sub jugul rus?

Un nou studiu al agentiei americane private de informatii Stratfor se axeaza pe “Renasterea Rusiei” – a Rusiei sovieto-imperiale. Prezentam mai jos analiza care priveste Basarabia, in traducerea Agentiei Karadeniz Press cat si versiunea in original de la Stratfor.com. De remarcat ca studiul specialistilor americani in geopolitica da peste cap toate sondajele mincinoase din gama Fundatiei Soros, aparute pana acum, privind procentajele rusilor si a nativilor limbii ruse, demonstrand fara tagada ca romanii sunt majoritari atat in Basarabia centrala (Republica Moldova) cat si in Transnistria. “Paralizia Moldovei – politic, teritorial si geopolitic – va dura pâna când o putere externa va putea rivaliza cu Rusia in regiune, ceea ce este improbabil pe termen scurt si mediu”, este concluzia dura a Agentiei Stratfor.

Interesele Rusiei in Republica Moldova sunt mai mari decat capacitatea Romaniei de a le contracara

Agentia americana de analiza Stratfor opineaza ca desi interesele Bucurestilor sunt mari in privinta Republicii Moldova, Romania nu este suficient de puternica pentru a tine piept Rusiei, stat care este interesat de mentinerea haosului politic de la Chisinau. Fostele state sovietice din Europa de Est ca Ucraina, Belarus sau R. Moldova sunt importante pentru Rusia din diverse motive, inclusiv pentru localizarea geografica sau relatiile economice. In general, toate aceste state coopereaza cu Moscova, dar in grade diferite. R. Moldova este o tara divizata intre puterile occidentale si Moscova si cel mai probabil va ramâne paralizata din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu, sustine agentia americana. Localizarea geografica a R. Moldova o face importanta pentru Rusia, fiind o ruta traditionala de invazie dinspre sud-vest si statele balcanice. Aceasta este situata in apropiere de portul strategic Odessa si Peninsula Crimeea, unde Rusia isi stationeaza flota la Marea Neagra, si face parte din reteaua de tranzit de energie care leaga Rusia de Europa si Turcia. Din punct de vedere politic, pârghia Moscovei o reprezinta fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin si Partidul Comunistilor din R. Moldova (PCRM). Rusia are relatii strânse si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, inclusiv cu premierul Vlad Filat si cu presedintele interimar Marian Lupu. Cel mai important insa este faptul ca Moscova subventioneaza conducerea regiunii separatiste Transnistria. In R. Moldova, 6 la suta din populatie este de etnie rusa si circa 11 la suta din populatie vorbeste rusa ca limba nativa. In Transnistria procentul rusilor este de 30 la suta (alti 30 la suta sunt ucraineni, ceea ce ridica procentul romanilor la 40 la suta).  In plus, Moscova are aproximativ 1.100 de militari in Transnistria, iar R.Moldova depinde in proportie de 100 la suta de Rusia in privinta gazelor, in timp ce 20 la suta din exporturile sale merg pe piata rusa. Dependenta economica a Transnistriei fata de Rusia este si mai mare, aceasta beneficiind, in plus fata de R.Moldova, de asistenta financiara si subventii rusesti.

Moscova actioneaza si prin Partidul comunistilor si prin Alianta “occidentalistilor”

Scopurile Rusiei pentru 2012 sunt sa isi imbunatateasca pozitia in R. Moldova prin consolidarea PCRM si dezvoltarea unei relatii independente cu liderii si membrii AIE. Daca Rusia nu poate ajuta comunistii sa recapete puterea, ea poate cel putin sa se asigure ca R.Moldova ramâne divizata si ca AIE ramâne incapabila sa aleaga un presedinte cu orientare prooccidentala. Moscova isi poate atinge aceste obiective prin complicarea procesului politic si impiedicarea negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol, sustine STRATFOR. Rusia vrea, de asemenea, sa isi mentina prezenta militara si influenta politica in Transnistria si a inceput sa puna bazele unei posibile includeri a R.Moldova in Uniunea Eurasiatica. Ca si Ucraina, R. Moldova este slaba si divizata dar, spre deosebire de aceasta, ea nu are legaturi traditionale sau etnice cu Rusia, ci mai degraba cu România. Acest lucru, alaturi de dimensiunile reduse si pozitia sa strategica, reprezinta un factor principal al slabiciunii statului si al abilitatii sale de a balansa intre puterile externe. R. Moldova este divizata atât din punct de vedere teritorial, cât si politic. Guvernul moldovean nu are suveranitate teritoriala asupra Transnistriei, iar din punct de vedere politic, tara este divizata intre doua mari grupuri si anume comunistii orientati catre Rusia si AIE.

Aderarea Moldovei la Uniunea Europeana este improbabila in viitorul apropiatiar SUA si UE nu pot concura Rusia

La rândul ei, alianta este divizata intre elemente care sustin legaturi mai strânse cu România si NATO si altele mai flexibile in privinta loialitatii. In general insa, toate partidele din cadrul AIE sustin integrarea R. Moldova in Uniunea Europeana. In plus, din 2009, nicio formatiune politica nu a reusit sa obtina suficiente voturi pentru alegerea sefului statului, asa ca tara este paralizata si incapabila sa formuleze o politica externa de aproape trei ani. Aceste diviziuni inseamna ca viziunea si strategia R. Moldova nu sunt unitare. Orice lider al tarii trebuie sa depaseasca aceste diviziuni pentru a consolida tara. Si alte puteri externe in afara de Rusia au interese in R. Moldova, iar printre acestea se numara in principal România. Bucurestiul nu este insa suficient de puternic pentru a provoca Rusia din punct de vedere militar, iar faptul ca R. Moldova este cea mai saraca tara din Europa si este limitata substantial de prezenta si influenta Rusiei, aderarea la UE in viitorul apropiat este improbabila.

Paralizia Moldovei din punct de vedere politic, teritorial si geopolitic va dura pâna când o putere externa va putea rivaliza cu Rusia in regiune, ceea ce este improbabil pe termen scurt si mediu.

Sursa: cugetliber.wordpress.com

Anunțuri

Un gând despre “ANALIZA STRATFOR: Interesele Rusiei in Republica Moldova sunt mai mari decat capacitatea Romaniei de a le contracara

 1. VULNERABILITATILE _ Rusia – WAR( cu dedicatie ptr. “moldovenii de peste Prut”).
  _cu efect puternic asupra Chinei, Iran, Corea de Nord – opinie personala…
  tehnica tot evolueaza – dar in profunzime – starea armatei lor este destul de degardata …
  >_ SOLUTIA – toata lumea spera intr-o democratizare a rusilor …

  COASTA DE EST
  _Alaska
  _Japonia
  _Corea de Sud
  _Taiwan (care pe cat de mica are curaj si irita China – si are cu ce)
  *_ aliati SUA – in care poti avea incredere…
  **_echipamente high tech – antrenate…etc.

  TARILE SCANDINAVE
  _Danemarca
  _Norvegia
  _Finlanda
  _Suedia
  *_bine echipate – antrenate
  **_nu sunt dependente de petrol sau gaz rusesc
  ***_nu simt criza…
  _Polonia

  >_ nimeni nu vrea un razboi cu ei – ptr. ca stau cu fundu’ in petrol si gaz …si ei profita.
  _in final Rusia – ar trebui sa se alature unei Europe unite asa cum ii este locul
  _sa isi scoata din cap figurile ridicole ….de amenintari cu rachetutze…
  _si ocuparea Europei – dupa cum netioneaza Tarul Petru cel Mare in Testament
  _idea ruseasca de “respectful” sau “bunul simt” recomand insistent citirea: http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/testamentul-lui-petru-cel-mare-115749.html

  >>_RAZBOI PE USCAT – ca rusii sa ajunga in Romania
  _vor strabate 30 sau 15 % din Ucraina si Moldova ( pe un taram inca destul de nesigur …).

  FONDUL – contextual
  *_ Israelul – poate deschide frontul cu Iranul
  _dealtfel sunt rugati de americani foarte politicos sa mai astepte…
  **_ Georgia – asteapta suport armament ca sa ia inapoi – Osedia de Nord
  ***_ Abhazia – zona necontrolata…
  ****_ Ucraina – nu uita genocidul de 3 ani asupra ucrainienilor
  _au fost exterminate prin foame milioane de ucrainieni
  _Foametea ucraineană (1932-1933) – Holodomor – Голодомор),
  >__si poate sa intre sub umbrela protectiei scutului …
  >>_ tehnica tot evolueaza – dar in profunzime – starea armatei lor este destul de degardata …
  >>>_miliardarii rusi – mafia lor – ii gasesti prin Luxemburg / Monaco / UK,…etc. – un volum mare de bani poate prea mare peste 50% ?!) – sunt in afara Rusiei asta-l irita de Putin…

  ALIATII DE BAZA – USA
  _Israel (experienta de razboi de 25 de ani )
  *_o tara care ne doreste ca aliati – comunitatea romanilor, afacerile, constructiile, etc.
  _Canada (cu o suprafata impresionanta)
  _UK (…cu suport masiv al Comonwealth – Africa in general)
  _Australia (cu o suprafata impresionanta)
  _Noua Zeelanda
  *_tari care nu sunt in criza si care au resurse …mai putin …UK – ar fi afectata …
  **_un amanunt important – regimul armelor este la liber _si marea majoritate a populatiei au arme de diferite categorii.

  ALIATI ( …dar poate fara sa prezinte incredere de suta la suta)
  _Arabia Saudita – stationare masiva a unitatilor americane
  _Kuwait
  _Oatar
  _Bahrein
  _Emirate
  *_toate au baze americane
  **_foarte multi rezidenti europeni – americani – scandinavi ..etc …
  _practic in 80 % din companiile – ultimelor 4 tari enumerate – detin functii in conducerea la nivel ierarhic inalt …

  >>>_PARTICIPATIA – SCUT
  _România şi Turcia – membre ale NATO participante la misiuni militare importante,
  _ locaţii ale scutului antirachetă

  RELATIA TURCIA – ROMANIA
  _proiecte strategice
  _ Construcţia gazoductului Nabucco
  pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea Mării Caspice
  _Romania – este primul partener economic al Turciei în Balcani
  _în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare
  _şi al doilea în regiunea Mării Negre
  _cablul electric submarin dintre Constanţa şi Istanbul,
  _exploatarea resurselor de gaze din zona economică turcă a Mării Negre,
  _Akcakoca şi construirea de hidrocentrale în Turcia
  _militar, lupta antiterorista, etc.
  *_ La 31 decembrie 2010, erau înregistrate în România 12.036 de societăţi cu capital turcesc…

  RADARUL DE AVERTIZARE TIMPURIE
  DIN CADRUL SISTEMULUI DE APARARE ANTIRACHETA
  AL NATO IN EUROPA ESTE OPERATIONAL IN TURCIA

  _Sisteme ale scutului antiracheta american
  _urmeaza a fi amplasate la baza militara de la Deveselu
  din Romania pana in 2015,
  *_printre acestea fiind si interceptoare de racheta SM-3.

  “”Practic, ofiterii romani vor avea un avantaj deosebit in interiorul Aliantei Nord-Atlantice
  _prin cunoasterea pe fond a tot ce inseamna operatiuni antiracheta,
  _dezvoltarea aranjamentelor de comanda si control
  _ inclusiv acele operatiuni care vor fi dezvoltate in cadrul NATO
  _si implementate in context NATO”“

  _RELATII ROMANIA NIVEL CONCENTRIC
  _Polonia (recunostinta vesnica si incredere in poporul roman)
  *_amanunt important – parte a Scutului
  _Cehia (recunoastere )
  *_parte a Scutului
  _Franta (tara latina – aliat traditional)
  _Italia (tara latina – aliat in actualul context)
  _Grecia
  _Georgia
  *_UK – lobby al Casei Regale – prin Printul Charles
  _ne-au dat si 2 fregate ( nu chiar fantastice ) – care pot pune probleme
  si confera o siguranta in Marea Neagra

  Spania
  Portugalia

  STRATEGIA ROMANIEI
  _”…PREVENIREA AMENINTARILOR ASIMETRICE…”

  +_practic …Romania – ii creste valoare pe zi ce trece …SI REZOLVA O MARE PROBLEMA …link:
  RUSSIAN Airforce vs USAF (NATO) comparison

  Ex. Actualmente
  _O armada de 12 vase de război –
  zece dintre ele americane,
  unul israelian şi unul german
  – se află în prezent în Golful Persic,
  _după ce au desfăşurat exerciţii comune
  în largul coastelor de sud-vest ale Israelului.

  ++_ se adauga resurse – aur – uraniu – wolfram ….
  *_si se pare ca ultima descoperire a unor cantitati impresionante
  – de gaz si petrol in Marea Neagra
  ce ar putea sa ne deconecteze de Rusia….
  _si culmea sa devenim chiar exportatori.
  _Platforma Canadiana – va cere sa fie protejata…

  Traian Băsescu răspunde unei interpelări rusești privind Basarabia

  _..”…notati – Romania nu are nici un fel de experienta in anexarea altor state” T.B.

  Generalul RUS – Nicolas de Monkevitz
  “regimentele noastre au fost cuprinsi de o teama incredibila de regimentele romanesti …
  Ptr. ca trupele romane iritate de comportamentul incalificabil al camarazilor rusi, i-au pedepsit deseori fara mila …
  O ura adanca amestecata cu teama se raspandeste printre trupele rusesti care , ptr. prima oara de la revolutie au intalnit un obstacol in calea propriilor excese.”
  _regimentele romane au scos in afara de zece ori mai multi decat ei ….

  Razboiul secret pentru distrugerea României (The Secret War for the Destruction of Romania)

  …..
  …..
  Etc.
  _ar mai fi …

  RELATIILE RUSIEI
  – CHINA
  _unde viata nu are prea mare valoare,
  _drepturi nu prea ai ca om…
  _ptr. cresterea economica de “locul I” – ca sa stea pe podium
  _“calca pe oasele” a catorva sute de milioane oameni
  _sunt oameni care impart camere cu paturi supraetajate de 4 paturi / coloana…
  _ oameni care sau nascut in fabrica – au trait in fabrica
  …au mers poate maxim 50 Km. in jurul ei …si au murit in fabrica
  *>_sa nu uitam cumva de Tibet / Taiwan / Butan – care pot declanasa problematica – si irita

  – SIRIA
  _actualmente trag cu pustile cu luneta in manifestanti
  _multe ambasade s-au retras
  _tarile arabe deasemenea…nici macar arabii insasi nu agreeaza ..ci doar rusii si chinezii
  – VIETNAM
  _fara cuvinte ….
  _VENEZUELA …fara cuvinte …
  _CUBA
  _izolata aproape total international
  _ex._ masinile cubaneze – sunt cele pe care le-au adus englezii in 40 …
  …cam cum vedem prin filmele cu nemtii despre al II-lea razboi mondial …etc
  _oameni care nu stiu cum sa scape din insula …uneori prin metode absolute ridicule…
  – etc…
  _pe alta parte ar mai fi Malaiezia
  – dar scuze ar trebui mentionat ca investitiile americane
  sunt mai mult decat massive

  _ “SUBMARINUL DEMENT” AL RUSILOR
  _care se plimba prin apele internationale
  cu vreo 20 de rachete continentale …etc …
  >_mai nou Germania a facut submarinul invizibil – o reala problema a rusilor …

  >_ STUDIU DE IMPACT – inspirat din stilul rusesc :
  _ce-ar fi daca Rusia – ar primi rachete din 30 de tari
  _ deodata la ora fixa – cate 500 de bucati ?
  _ sau daca bateriile ar trage incontinuu catre ea 24 / 24 ore ?
  _sau catre toti aliatii Rusiei deodata …
  >>_ Logica Ruseasca = dementa / Chinezii deasemenea /Sirienii – …

  ###___ Rusia – este “FORTATA sa VANDA” petrol si gaz
  – ca altfel economia ei scade considerabil …
  _si este cam singura solutie de crestere economica …
  _______________________________-
  _IN CATIVA ANI – BALANTA CU RUSII VA FI REGLATA PTR. TOTDEAUNA …2016 …

  http://www.realitatea.net/cel-mai-mare-proiect-stiintific-din-romania-misterele-universului-ar-putea-fi-dezlegate-la-magurele_910244.html

  Laserul va face separatiile de uraniu
  _aplicatii medicale …etc ..
  Si chiar va putea “taia” structurile de ADN
  …etc
  _Romania are studii de prin 1968 – 1970 despre laser…

  _______-

  ULTIMA DAMBLAGEALA A RUSIEI (dovada aproape de irationalitate)
  – este racheta SATAN continentala
  *_cu asta incearca sa sperie lumea in mod constant …
  ……._se poate dobora prin anihilarea satelitilor rusiei …si gata ….

  RUSII – AR TREBUI SA FACA AGENTII MATRIMONIALE …
  SA FIE DESCHISI SI COMUNICATIVI …
  _PRIN DRAGOSTE PACE SI LINISTE …
  ARMONIE UNIVERSAL COSMICA DIVINO-UMANA

  *>_EU IUBESC ABSOLUT TOTI OAMENII DE PE PLANETA
  SI DIN UNIVERS IN GENERAL …INTEGRAL

  **>…NU EXCLUD NICI MCAR UN OS…
  DIN MEMORIALUL FIINTIAL UMAN …

  ***>_nu toti rusii sunt la fel …sunt f multi …care doresc PACE si ARMONIE
  >>>_ o sa postez ceva si despre – Proiectul Laser Magurele
  _e extraordinary..!!! really is …

  Oh, cum puteam sa uit mii de scuze…

  >>>>>>_ ar mai fi “Dementul Globului Pamantesc”
  – care are o singura linie – sau cale aviatica – doar din China
  _”incontrolabila” – Coreea de Nord
  _care are propriul ei univers …realitati …
  *_in care-si creaza din sine sincronicitati …

  _locul unde oamenii stau in genunchi si cu multa durere si lacrimi in ochi …
  sub amenintarea armelor…
  …multumesc ptr. pestele stricat …si etc…
  *_nu trebuie umiliti …dar in sfarsit …
  ce-as putea sa mai spun

  >_ sper sa prind ziua cand aceasta natiune …
  va scapa de dementa dictatorului
  Marele Fiu Iubit …/ de la care si Ceausescu
  __de multe ori regretat de varstnici mai ales…s-a inspirat “masiv”…

  Doamne Freste…mila si grija fata de noi …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s