Rusia va fi distrusă pentru ambiţiile sale imperialiste. Aşa crede politologul Vafa Guluzade, fostul consilier pe întrebări de politică externă a trei preşedinţi din Azerbaidjan. Declaraţia a fost făcută pentru portalul regnum.ru.

„În prezent, în Rusia s-a creat o situaţie dificilă care poate ieşi de sub controlul autorităţilor de la Kremlin. Ţara cade în beznă. Este regretabil că ţara care s-a luptat cu fascismul, începe să propovăduiască fascismul. Acum apare informaţia cum că un colonel ar fi pus la cale o rebeliune antistatală. Aceasta îmi aduce aminte de Germania, când se concepea fascismul. Dar ruşii nu sunt nemţi şi nu cred că acest experiment va duce Rusia la ceva bun”, a declarat politologul.

„Criza a afectat toate sferele Rusiei, creşte şomajul în masă, disponibilisările în armată, narcomania, alcoolismul, corupţia. Adică, s-a creat un sol fertil pentru crearea fascismului. O situaţie similară era şi în anul 1933 în Germania, iar pe unda acestor nemulţumiri la putere a venit Hitler. Doamne fereşte, să nu repete Rusia soarta Germaniei. De aceea, toata lumea acum ar trebui să urmărească Rusia. Dacă atunci Germania nu dispunea de armă nucleară, acum Rusia dispune şi aceasta ar putea nimeri în mâna fasciştilor”, a spus Guluzade.

Acesta susţine că Rusia nu mai poate să reînvie şi să redevină un stat puternic, iar acest fapt a fost reucnoscut şi de preşedintele Medvedev. „Ţara a pierdut pincipalul lucru – potenţialul uman. Teroarea revoluţionară, foamea din anii ’30, represiunile staliniste şi jertfele celui de-al doilea Război Mondial au dus la catastrofă umanitară. O ţară mare nu poate să se devolte fără străini. Iar acestea sunt elemente fasciste, alese drept ţinte”, mai spune politologul.
„Rusia va fi distrusă, dacă ambiţiile sale imperialiste se vor prolifera. Astfel că ea are o dilemă – sau să devină o ţară democratică normală, sau să dispară. Dar se pare că Rusia a luat o cale greşită şi o aşteaptă grele încercări. Îi sfătuiesc pe cetăţenii noştri din Azerbaidjan, care locuiesc în Rusia, să plece cât de curând. Rusia va ajunge zile rele, de aceea şi îi îndemn. Aş sfătui fostele republici sovietice să ajute Rusia să depăşească această criză. De nu, la putere vor veni fasciştii, iar acet lucru va fi o tragedie pentru noi toţi”, conchide Vafa Guluzade.

sursa: jurnal.md

Anunțuri