După cum confirmă şi ultimele date ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru comunişti au votat localităţi întregi din R. Moldova. Una dintre acestea este şi satul Bălţata, raionul Criuleni, unde, din cele 759 de persoane care au mers la vot, 605 au optat pentru seceră şi ciocan. Ne-am deplasat la Bălţata, pentru a afla ce aşteaptă oamenii de aici de la viitoarea guvernare şi cum văd viitorul R. Moldova.

Aici s-a făcut campanie…

Bălţata ne-a întâmpinat cu secera şi ciocanul. De cum intri în această localitate, atenţia îţi este atrasă de numărul impunător de afişe electorale ale PCRM, de la un capăt la altul al satului. Deşi alegerile au trecut, străzile sunt practic „înroşite” de afişele comuniste. Dedesubt se observă cu greu că au mai fost lipite unele afişe, dar au fost rupte, descleiate şi deasupra postate cele cu secera şi ciocanul.
Satul are o singură culoare, cea roşie. Nu cred că am mai văzut vreodată aşa ceva. Un lucru e cert: aici s-a făcut campanie!

Oamenii ne-au întâlnit puţin reci şi indiferenţi. Nu ne-a fost uşor să aflăm de la ei cu ce speranţe au mers la vot în ziua de 28 noiembrie. Scumpi la vorbă, ei au devenit oarecum mai deschişi, doar când s-au referit la greutăţile cu care se confruntă zilnic. Mulţi dintre cei care au acceptat să-şi descarce sufletul au dorit să-şi păstreze anonimatul. Din păcate, nu am reuşit să găsim printre ei şi vorbitori de limba română. „Sunt puţini în acest sat”, aveam să aflăm. „Aici trăiesc mai mult ruşi”. Şi părerea ruşilor contează, ne-am zis, întrucât votul lor a fost hotărâtor în alegeri.

Nici cu România, nici cu Europa…

Pe Eugenia Magdiuc o găsim la poartă. A fost una dintre locuitoarele acestui sat care s-a bucurat să intre în vorbă cu noi, ba chiar a mai chemat şi câteva vecine. Eugenia are trei copii, pe care îi creşte mai mult singură, deoarece soţul se duce des la Moscova, la muncă. Ea spune că se descurcă foarte greu, în afară de banii pe care îi câştigă soţul, se întreţin din „ceea ce am pus primăvara în grădină sau mai vând un animal ce creşte la gospodărie”. Dar cel mai tare, pe Eugenia şi pe vecinele ei o sperie… „unirea cu România”, despre care comuniştii le-au spus în campanie ca ar fi cel mai mare pericol pentru moldoveni. „Ce ne trebuie nouă România?”, se revoltă femeia. La fel, ea este îngrijorată şi de apropierea de Europa: „Vecina mea zice că vrea în Europa, dar mie Europa nu-mi trebuie. Ce, nu vedeţi la televizor? Europenii iştia nu ţin nimic pe lângă case, decât iarbă! Dar eu mor de foame dacă nu pun un cartof în pământ, o ceapă, un morcov, dacă nu ţin un animal. Nu ne trebuie nouă Europa, lasă mai bine locuri de muncă să ne facă”, zice femeia. Eugenia ne spune că, pe 28 noiembrie, şi-a dat votul „pentru un viitor mai bun pentru copiii noştri”.

„Vrem ca limba rusă să fie limbă de stat”

Văzându-ne că ne interesăm de problemele lor, o doamnă ripostează: „Ia să-mi spuneţi, de ce au fost închise toate şcolile şi universităţile cu predarea în limba rusă?”. O rugăm să ne aducă măcar un singur exemplu, dar femeia zice că are încredere în cei care i-au spus acest lucru. „De asta am votat comuniştii, pentru că ne-au promis că limba rusă va fi a doua limbă de stat”, trage ea concluzia. Pe de altă parte, îşi face şi ea probleme pentru viitorul copiilor săi. Şi anume, pentru că ei „vor fi nevoiţi să înveţe în limba română, nu în limba lor, cea rusă”. Şi încă o pretenţie: „De ce copiii mei sunt obligaţi să înveţe Istoria Românilor? S-o înveţe românii, la ei acasă, noi suntem moldoveni”, ne declară femeia. Ea zice că s-a născut în R. Moldova şi consideră că RM este ţara ei de baştină. Cu toate acestea, limba română, sau „moldovenească”, cum o numeşte ea, nu o cunoaşte.

„Ghimpu ne-a tăiat salariile…”

Serafima Balta din acelaşi sat lucrează la grădiniţă de 30 de ani. Părerea ei este că ultimul an de guvernare democrată „a fost un haos”. Serafima este convinsă că liberalii au redus salariile. „Şi aşa aveam un salariu mic, dar şi din acesta ne-au tăiat. Pe timpul comuniştilor, aveam salariile mai mari cu 200 de lei, dar Ghimpu şi restul ne-au tăiat din salariu şi acum primesc cu 200 de lei mai puţin”. Femeia ne aduce şi alte „argumente” în sprijinul guvernării comuniste. Ea spune că comuniştii „au adus gaz în sat, ce-i drept, înaintea alegerilor şi la preţuri exagerate, dar cel puţin ceva s-a făcut”. Serafima Balta crede că, cei care vor guverna ţara mai departe, vor trebui să facă drumuri mai bune, pentru că „în zilele ploioase ajungi acasă cu picioarele până la genunchi în noroi”.

În loc de concluzie

La Bălţata nu e mai bine decât prin alte sate din Moldova. Drumuri proaste, lipsa locurilor de muncă, salarii mizere. La toate acestea, se adaugă însă dezinformarea de care au avut parte, mai ales, în cele două luni de campanie electorală. Mă întreb însă dacă aceşti oameni vor deveni mai fericiţi de acum înainte şi dacă viitorul luminos pe care şi-l doresc pentru copiii lor mai poate fi construit de cei pe care i-au votat pe 28 noiembrie 2010…

Sursa: Timpul.md

Anunțuri