Astăzi 1 septembrie cînd elevii pleaca cu cea mai mare bucurie la școala, separatistii le-au blocat accesul in clădire, sub pretextul că este minată. Cu toate acestea, separatiştii permit accesul elevilor şi al profesorilor în şcoală. Informaţia a fost confirmată de consilierul prezidenţial Ştefan Urâtu.

Liderul separatist din regiunea transnistreană, Igor Smirnov, a declarat că pentru Transnistria este suficientă recunoaşterea din partea Rusiei, Ucrainei şi Belarusului, iar revenirea în componenţa Republicii Moldova este imposibilă, notează Olvia-Press.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Smirnov a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Transnistria nu va intra niciodată în componenţa Republicii Moldova pentru că nu a fost niciodată nici în cadrul Moldovei şi nici în Basarabia.

„Noi suntem diferiţi. Da, noi, ca şi Moldova, primim ajutor de peste hotare, adică din Rusia, dar acest ajutor este utilizat aici pentru dezvoltarea culturii popoarelor care locuiesc aici. Iar Moldvoa beneficiază de ajutor pentru a elimina Rusia de aici”, a spus Smirnov.

Acesta a menţionat că indiferent de factorii exteriori, cum ar fi nerecunoaşterea juridică, presiunile, politice, economice, Transnistria îi întrece cu mult pe alţi vecini occidentali.

Potrivit lui Smirnov, PIB-ul pe cap de locuitor în Transnistria este mai mare decât în Republica Moldova, 1835 de USD, faţă de 1525 de USD.

De asemenea, Smirnov a precizat că, anual, întreprinderile din partea stângă a Nistrului pierd 150 de milioane de USD, pentru că sunt nevoite să parcurgă un drum mai lung cu 350 de kilometri pentru a transporta marfa, din cauza blocării trecerii pe cale ferată pe teritoriul Transnistriei.

Din nou îmi pun aceeași întrebare retorica de ce autoritațile Republicii Moldova nu intervin? De ce ambasadorul Federației Ruse nu este expulzat, oare aceste abuzuri nu sunt de ajuns pentru ca ambasadorul Rusiei sa fie trimis acasă? Cred că stoparea accesului in cladirea școlii este un răspuns de intimidare pentru toți copii, părinții, profesorii, care mai doresc să studieze limba româna. Eri 31 august 2010 un grup de copii și profesori au vizitat vila prezidențiala de la Condrița unde au fost întîlniți de Președintele Mihai Ghimpu, iar azi acestor copii li sa interzis sa intre in clădirea școlii să fie o concidența?

Anunțuri