Preot Sergiu Marițoi

Au trecut deja ani decînd comunistii s-au mai bine zis antihristii lui Lenin au inchis si au distrus multe biserici. Cu trecerea timpului unele s-au redeschis altele s-au ruinat, dar credinta oamenilor din locurile respective a ramas aceeași. La fel și biserica din satul Climauți, r-nul Dondușeni, Republica Moldova, a avut de suferit în urma ocupatiei regimului totalitar comunist.

Satul Climăuţi este o vatră veche, cu gospodari harnici, fiind atestat documentar cu 519 ani în urmă, în 1490. Construcţia bisericii, care este din lemn, a fost începută în anul 1834. Neavând posibilitate de a finisa construcţia, care era ridicată mai mult de jumătate, Climăuţenii, în cadrul unei adunări, au hotărât să dea în arendă o parte din moşia satului, în mărime de 230 hectare, pentru un an de zile, boierului Cazimir Zinovie, din satul vecin, Cernoleuca. Venitul obţinut din această înţelegere a permis finisarea sfântului lăcaş. Biserica din Climăuţi, la fel ca şi alte sfinte lăcaşe, a avut de suferit pe timpul puterii sovietice, fiind închisă.

Unele obiecte au fost distruse, altele – arse, iar o parte au fost încărcate în maşini şi duse într-o direcţie necunoscută. În perioada 1988-1989, când lăcaşele sfinte începeau a fi redeschise, Climăuţii a avut parte de un bun organizator, dl Ioan Târnavschi, care a deschis multe uşi, a bătut multe drumuri pentru a-şi vedea visul împlinit – redeschiderea sfântului lăcaş, fapt pentru care climăuţenii îi sunt recunoscători până la pământ pentru jertfa sa. Alături de dl Târnavschi, pentru redeschiderea sfântului lăcaş s-a jertfit şi dl Alexandru Luca, care şi astăzi continuă să sprijine activitatea bisericii. Reparaţia a fost începută în anul 1989, prin contribuţia tuturor sătenilor, şi a fost terminată în 1991. Cea care a susţinut substanţial lucrările de readucere la starea de dinainte de închide a sfântului lăcaş a fost cârmuirea colhozului „Dimitrov”, în frunte cu domnul preşedinte Ioan Găină. La 28 august 1991 a fost sfinţită biserica şi oficiată, după câteva zeci de ani, prima Sfântă Liturghie. La eveniment au fost prezenţi preoţi din satele vecine, împreună cu protopopul Constantin Ursachi, primarul satului, dl Serghei Popescu, şi preşedintele colhozului „Dimitrov”, dl Ioan Găină.

În 1995, ÎPS Petru Păduraru Mitropolitul Basarabiei a oficiat în acest lăcaş prima Sfântă Liturghie. La Sfânta Slujbă au fost prezenţi fraţii preoţi Marin, Petru şi Teodor Botezatu, preoţii din satele învecinate şi un grup de preoţi din Chişinău.

Cu doi ani în urma cu Binecuvintarea Mitropolitului Petru a fost numit la Climăuți ca preot paroh PC. Sergiu Marițoi. Aceasta biserica cu o istorie atît de veche dar si deosebită necesita reparatie. Parintele Sergiu apeleaza la fiecare inima creștină, la toți Românii din Republica Moldova, România, cît și la Românii din diaspora, să sară in ajutorul acestui sfînt locaș.

Donațiile pot fi transmise în euro pe urmatorul cont bancar: MOLDMD2X327    225192733

Anunțuri