CONSULUL REPUBLICII POPULARE CHINEZE – PERSOANA DEMNA DE STIMA IN CONSTANTA

În iulie 1674, în legatura cu miscari de populatie ruseasca în regiunea fluviului Amur, Nicolae Milescu a primit din partea tarului Alexei Mihailovici extraordinara misiune de sol al tarului în China. Milescu a pornit în misiune în martie 1675, trecând prin Tobolsk şi Irkutsk, un traseu extrem de lung, studiind terenul, oamenii, si intocmind rapoarte.
In perioada mai-septembrie 1676, Milescu si suita lui au stat la Pekin, fiind primit, în mai multe audiente, de catre imparatul Chinei, Shengzu.

Cu trecerea timpului multe sau schimbat, relatiile Romaniei cu China sau inbunatatit considerabil. La 5octombrie 1949, Romania a recunoscut Republica Populara Chinezala 5 zile de la proclamarea sa. Romania fiind a treia tara care a recunoscut Republica Populara Chineza ca tara.

–         Excelenta oferiti va rog niste date biografice pentru  Romanii din diaspora.

Ma numesc WANG TIESHAN , sunt nascut la data de 10 mai 1950 in Beijing ,acuma o luna am implinit 60 de ani. Am urmat scoala primara, dupa care in 1968 am terminat liceul. Fiind pe atunci perioada revolutiei culturale in Republica Populara Chineza am fost trimis la tara. Am urmat facultatea de limbi straine  in Beijing. In 1973 luna septembrie am urmat Universitatea Craiova, an pregatitor, dupa care am studiat doi ani la facultatea de litere din Bucuresti. Din 1989 muncesc in diplomatie , am trecut toate treptele pina la Consul General . La Bucuresti am lucrat patru mandate. In 2003 am lucrat ca consilier politic al ambasadei Republicii Populare Chineze din Chisinau.

–         Excelenta cum vede Domnia Voastra relatia economica dintre Republica Populara Chineza si Romania in prezent si pe viitor.

Defapt intre Romania si tara noastra este o legatura frateasca strinsa, pe plan economic , cultural, social etc.  Ca exemplu orasul Constanta este infratita cu cel mai mare oras din China , Shanghai. Intre tarile noastre au fost semnate mai multe contracte ce vizeaza economia, stiinta, cultura, cifra de afaceri este de trei miliarde de dolari, fiind in crestere. Inainte de anul 1989 Romania avea o industrie de tractoare bine dezvoltata in Brasov, China a importat multe tractoare din fabrica din Brasov.

–         Excelenta care este relatia Domniei Voastre cu Republica Moldova, sau cum o numim noi cei din afara Romania de est.

Fiind in China eram director pentru  Europa de sud estic din cadru Ministerului Afacerilor Externe. Am primit in vizita multe persoane oficiale din Republica Moldova, printre care fostul Presedinte a Republicii Moldova Petru Lucinschi, fostul Prim ministru Vasile Tarlev. Avem relatii bune de colaborare, respectam schimbarile politice din Republica Moldova.

–         Excelenta ce scriitori va plac din Romania

Imi place foarte mult sa citesc operele lui Mihai Eminescu, Mihai Sadoveanu, imi place piesile de teatru a lui Ion Luca Caragiale „O scrisoare pierduta” , “O noapte furtunoasa” etc. Am facut traduceri in Limba Chineza “ Romanul unei zile mari” de Corneliu Leu , am tradus “ Clipa “ de Dinu Sararu cu care am fost prieten, am mai tradus fragmente de a lui Mihai Eminescu, Ion Creanga.

–         Excelenta ce bucate va plac in tara noastra

Imi place foarte mult mincarea traditionala, sarmalele, mamaliga cu smintina, micii, si desigur produsele lactate.

–         Excelenta va place sportul?

Da, imi place sportul , joc tennis de masa, fac gimnastica, fac sport pentru ami mentine sanatate.

Va multumesc Excelenta din partea tuturor Romanilor indiferent in ce colt de lume se afla ei, pentru  timpul acordat .

MOISEEV ALEXANDRIN

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s