În jur de 80.000 de etnici uzbeci au trecut graniţa din Kîrgîzstan în Uzbekistan, în timp ce alţi 100.000 se pregătesc să părăseasă ţara, în urma conflictelor interetnice din ultimele zile.

Organizaţia Tratatului de Siguranţă Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, ia în calcul trimiterea de trupe în Kîrgîzstan, pentru a opri confruntările interetnice în care au murit cel puţin 124 de persoane. De asemenea, OTSC plănuieşte să ajute Kîrgîzstanul cu elicoptere şi alte tipuri de echipamet militar.

Rusia a trimis deja 150 de parasutisti în Kîrgîzta pentru a proteja baza militară pe care o are în această ţară.
În jur de 80.000 de etnici uzbeci au trecut graniţa din Kîrgîzstan în Uzbekistan, în timp ce alţi 100.000 se pregătesc să părăseasă ţara. În ultimele zile, în oraşele Oş şi Jalalabad s-au înregistrat violenţe între etnicii kirghizi şi cei uzbeci.
Aceştia din urmă reprezintă o minoritate în Kîrgîzstan, însă în sud, fieful fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev, alungat în luna aprilie, numărul lor este aproximativ egal cu cel al kirghizilor, scrie AP.
Conflictul dintre cele două tabere îşi are originea în faptul că uzbecii susţin Guvernul interimar instalat la putere după alungarea preşedintelui, în timp ce kirghizii sunt împotriva noii puteri.
Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă este compusă din Rusia, Belarus, Armenia şi patru state ex-sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan.
Anunțuri