CURTEA DE APEL A INTERZIS REFERENDUMUL LUI PASAT

VALERIU PASAT

Curtea de Apel a decis,  astazi 15 iunie , sa interzica grupului de preoti, condusi de fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate, Valeriu Pasat, sa colecteze semnaturi pentru initierea referendumului cu privire la predarea religiei, in mod obligatoriu, in scoli.

Astfel plangerea depusa de 17 organizatii neguvernamentale, care califica intentia lui Pasat drept neconstitutionala a fost admisa de catre instanta.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Midrigan, a anuntat ca va contesta decizia la Curtea Suprema de Justitie. Si purtatorul de cuvant al grupului de initiativa privind predarea religiei in scoli, Dumitru Ciubasenco, a spus, ieri, ca va face recurs la CSJ, daca instanta va decide sa anuleze hotararea CEC prin care grupul a fost inregistrat.

Liderii celor 17 ONG-uri considera ca intentia de a introduce in mod obligatoriu disciplina Bazele ortodoxiei in scoala este contrarie principiului constitutional de separare a religiei de stat. Ei sustin ca legislatia din Moldova permite oricarui cult religios, curent ideologic sa-si poata desfasura activitatea de educare in afara sistemului de invatamant public, prin intermediul scolilor duminicale sau organelor de presa. Pe de alta parte, Ciubasenco sustine ca organizatiile neguvernamentale sunt dirijate de politicieni.

Pe 4 iunie, Comisia Electorala Centrala a permis grupului sa colecteze, incepand cu 14 iunie, semnaturi pentru organizarea unui referendum consultativ privind predarea religiei in scoli. Ieri, pe strazile orasului au aparut panouri cu Mitropolitul Moldovei Vladimir si fostul sef SIS, Valeriu Pasat, cu indemnul „Semneaza pentru tara ta ortodoxa”, iar la posturile de televiziune au fost difuzate spoturi cu acelasi mesaj

Anunțuri

Un gând despre “CURTEA DE APEL A INTERZIS REFERENDUMUL LUI PASAT

  1. Religia trebuie predata in scoli…. insa nu ca disciplina obligatorie. De ce noi nu dorim sa ne invatam pe gresalele vecinilor? Ce vom face cu minoritatile religioase? Astazi in secolul XXI poti fi invinuit foarte repede pentru ca nu ai respectat obtiunile religioase ale copilului! Instruire religioasa cu forta nu poti face!
    In viziunea mea intr-o tara majoritar ortodoxa cum este Republica Moldova nici nu era cazul sa se recurga la referendum. Lucrurile sunt clare de la sine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s