VALERIU PASAT

Curtea de Apel a decis,  astazi 15 iunie , sa interzica grupului de preoti, condusi de fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate, Valeriu Pasat, sa colecteze semnaturi pentru initierea referendumului cu privire la predarea religiei, in mod obligatoriu, in scoli.

Astfel plangerea depusa de 17 organizatii neguvernamentale, care califica intentia lui Pasat drept neconstitutionala a fost admisa de catre instanta.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Midrigan, a anuntat ca va contesta decizia la Curtea Suprema de Justitie. Si purtatorul de cuvant al grupului de initiativa privind predarea religiei in scoli, Dumitru Ciubasenco, a spus, ieri, ca va face recurs la CSJ, daca instanta va decide sa anuleze hotararea CEC prin care grupul a fost inregistrat.

Liderii celor 17 ONG-uri considera ca intentia de a introduce in mod obligatoriu disciplina Bazele ortodoxiei in scoala este contrarie principiului constitutional de separare a religiei de stat. Ei sustin ca legislatia din Moldova permite oricarui cult religios, curent ideologic sa-si poata desfasura activitatea de educare in afara sistemului de invatamant public, prin intermediul scolilor duminicale sau organelor de presa. Pe de alta parte, Ciubasenco sustine ca organizatiile neguvernamentale sunt dirijate de politicieni.

Pe 4 iunie, Comisia Electorala Centrala a permis grupului sa colecteze, incepand cu 14 iunie, semnaturi pentru organizarea unui referendum consultativ privind predarea religiei in scoli. Ieri, pe strazile orasului au aparut panouri cu Mitropolitul Moldovei Vladimir si fostul sef SIS, Valeriu Pasat, cu indemnul „Semneaza pentru tara ta ortodoxa”, iar la posturile de televiziune au fost difuzate spoturi cu acelasi mesaj

Anunțuri