BASARABIA NU UITA DUREREA, ASTAZI AU ESIT CU TOTII LA UN MITING DE COMEMORARE A VICTIMILOR REGIMULUI COMUNIST, CARE AU FOST DEPORTATI IN SIBERIA LA 13 IUNIE 1941

Piata marii adunari nationale
Dorin Chirtoaca prezent la comemorare

Semn că nu vor fi uitate niciodată, victimele deportărilor staliniste sunt comemorate duminică la Chişinău printr-un miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mitingul va fi urmat de un marş prin centrul oraşului, ce se va încheia în faţa gării, locul de unde în urmă cu 69 de ani deportaţii au fost trimişi în Siberia, relatează Radio România, citat de NewsIn.

Calvarul celor aproape 23.000 de români din Basarabia a început în noaptea spre 13 iunie 1941, când familii întregi, inclusiv femeile şi copiii nou-născuţi, au fost ridicate de la casele lor şi urcate în vagoane de marfă, între 70 şi 100 de persoane într-un vagon, pentru un drum care a durat peste trei săptămâni.

Un grup de oameni deportati

Nu mai putin de 3.500 de bărbaţi au fost trimişi în lagăre de concentrare. Pe listele celor supuşi deportărilor staliniste au fost incluşi intelectualii, învăţătorii, angajaţii administraţiei româneşti de până în 1940, preoţimea, dar şi ţăranii înstăriţi.

Între 1941 şi 1951, în Basarabia au avut loc patru valuri de deportări, fiind ridicaţi şi duşi în Siberia peste 60.000 de oameni. Cei care au supravieţuit acestui calvar au putut reveni acasă doar după moartea lui Stalin, în 1953.

La acest miting de comemorare nu a lipsit bravul Primar General al Capitale dl. Dorin Chirtoaca, Corina Fusu, Vlad Filat, Marian Lupu, Serafin Urechean, alaturi de ei au venit si zeci de mii de oameni din toate colturile Basarabiei, batrini, tineri, copii.

În Republica Moldova nu există o statistică oficială a celor decedaţi în urma deportărilor, dar nici o evaluare a averilor lăsate în urmă. O parte dintre deportaţi au fost reabilităţi, dar nici până în prezent aceştia nu se consideră repuşi în drepturi. Pensiile şi alocaţiile lor au fost mereu mai mici decât cele ale veteranilor de război, iar fosta guvernare comunistă de la la Chişinău a evitat să abordeze subiectul crimelor staliniste.

Unii dintre acei care sau intors
Copii deportati
Ce a facut Stalin din fratii nostri.....
Cu aceste trenuri au fost dusi, de unde putini sau intors...
Anunțuri

Un gând despre “BASARABIA NU UITA DUREREA, ASTAZI AU ESIT CU TOTII LA UN MITING DE COMEMORARE A VICTIMILOR REGIMULUI COMUNIST, CARE AU FOST DEPORTATI IN SIBERIA LA 13 IUNIE 1941

  1. E o datorie sacra a fiecaruia dintre noi de a comemora aceste victime a regimului comunist! Cei care au fost deportati ne sunt parinti, bunici…
    Este neam din neamul nostru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s